Hij weet veel – heel veel – van vogels en deelt zijn kennis met plezier.

Ad Hamers is fanatiek vogelaar.  

Ik heb al interesse in vogels sinds ik een kind was. In mijn jonge jeugd (7 – 9) om vogel nestjes te vinden, daarna sluimerend met af en toe eens vogels kijken met een verrekijker. Maar mijn vrouw en kinderen vonden dat maar niets. Dit veranderde rigoureus in 2005 toen ik besloot een spiegelreflex camera te kopen.

Daarmee kon ik vogels fotograferen en het grote voordeel van een foto is dat de vogel niet meer beweegt. Dan kun je alle kenmerken bekijken en tot een sluitende determinatie komen welke soort het eigenlijk is. Door dat vaak genoeg te doen, leer je de specifieke kenmerken van een vogel kennen – bijv. een koekoek man roept koekoek. Een koekoek vrouw roept koeoekoek (ik dacht eerst dat het een koekoek was met verkoudheid). Een boomklever kan tegen een stam naar beneden lopen en een boomkruiper alleen naar boven. En zo heeft elke soort wel iets. Soms is het alleen de kleur van de ogen of het topje van een van de vleugelveren.

Het leuke aan vogelen is dat het elke keer weer verrassende dingen geeft – vaak positief bijv. een Zeearend die een Nijlgans uit de lucht pakt, maar ook teleurstellingen – je rijdt een flink stuk om te constateren dat de vogel ondertussen gevlogen is – daar hebben ze die vleugels nou eenmaal voor.

Sinds 2005 is het mij gelukt om 371 vogelsoorten in Nederland te zien, met als hoogste aantal 270 in 2018. Omdat ik gepensioneerd ben sinds midden 2020 heb ik besloten dat 2021 mijn ‘Big Year’ wordt voor de Nederlandse vogels – ik ga proberen meer dan 300 verschillende vogelsoorten te spotten en bij de top-20 van vogelaars te komen die de meeste vogels in 2021 gezien hebben. In 2020 had de nummer 20 er 308 gezien, maar 2020 was best een goed vogeljaar; de persoon met het hoogste aantal had er 355 gezien. Benieuwd naar de tussenstand? Klik hier.

Naast het vogelen doe ik ook mee aan vogeltellingen die gebruikt worden voor het beheer van vogels:

Broedvogeltelling in de Biesbosch
Mus (Meetnet Urbane Soorten) telling in Berkel-Enschot en Tilburg Noord
Jaar-rond vogeltelling ook in de Biesbosch

Verder ben ik sinds 2020 lid van een uilen werkgroep waar mijn foto vandaan komt met een Steenuil. Ik heb werkhandschoenen aan op de foto want de keer ervoor heb ik geleerd hoe scherp de nageltjes van een Steenuil zijn, maar ja, daar maken ze ook muisjes mee dood.

Wilt u ook meer over vogels weten. Hun specifieke kenmerken, gedragingen en kleuren. In onderstaande artikelen deelt Ad zijn kennis.

Ga naar : Mussen- hoeveel soorten zijn er

Ga naar : Roodborstjes – symbool van hoop

Op waarnemingen.nl geven veel vogelaars door welke soorten zij gespot hebben.
Ook de waarnemingen van Ad kunt u hier terugvinden.

Nieuwgierig : klik hier om naar waarnemingen.nl te gaan.