Leuke feiten en weetjes over de roodborstjes.

Het Roodborstje –

symbool van hoop

Het roodborstje is voor veel mensen een favoriete tuinvogel. En dat is niet verwonderlijk. De rode borstjes -en deels kopjes- vallen goed op. Ze zijn niet echt schuw, waardoor ze zich ook dichter bij huis durven laten zien èn ze zijn goed hoorbaar. In tegenstelling tot veel andere soorten zijn het niet alleen de mannetjes die uit volle borst zingen. Ook de vrouwelijke roodborstjes laten zich goed horen.

Een roodborstje eet graag insecten, larven, spinnen, slakken of wormen. Hierdoor zijn ze gewend hun voedsel dicht bij de grond te zoeken. Het beste kunt u het voer voor de roodborstjes dan ook op een voertafel op de grond geven.

Wist u dat de roodborstjes-paren een behoorlijk moderne en geëmancipeerde levensstijl aanhouden?

Qua uiterlijk doen ze al weinig voor elkaar onder. Ook de vrouwtjes hebben de prachtige rood-oranje kleur. Vaak zijn de mannetjes net wat groter, maar dat is niet echt een opvallend verschil. Daarnaast zingen zowel de mannen als de vrouwen. De dames laten zich vooral in de herfst en winter goed horen omdat ook zij daarmee hun territorium afbakenen. Buiten het broedseizoen leven de roodborstjes gescheiden. Ieder zijn of haar eigen plekje.

En dat leefgebied wordt goed bewaakt. Roodborstjes zijn enorm strijdlustig. Als een soortgenoot zijn of haar territorium binnenkomt, wordt deze met een enorme driftigheid verjaagd. Heeft u het wel eens meegemaakt dat een roodborstje tegen uw raam aan tikt? Op dat moment denkt het roodborstje een indringer te zien (hij herkent zijn eigen spiegelbeeld niet) en valt deze aan. Dat kan keer op keer gebeuren en als u dat wilt voorkomen, zult u echt even iets voor de raam moeten zetten om de weerspiegeling tegen te gaan. Deze territoriumdrift is ook de reden dat u vaak maar één roodborstje tegelijk bij een voerplek ziet.

In het broedseizoen zoeken de dames en  heren elkaar wel op. Hoewel ze ook dan eerst een tijdje ‘samenwonen’. Ze verdelen het territorium en zoeken in eerste instantie nog elk hun eigen kostje bij elkaar. Als er jongen zijn, dragen ze daar samen zorg voor. Meestal hebben de roodborstjes twee legsels per seizoen. Als de tweede leg een feit is, zorgt het mannetje als enige nog voor de jongen uit het eerste nest.

De nesten verbergen ze meestal dichtbij of op de grond, onder planten of struiken. Ze bouwen niet echt een nest, het lijkt meer een samenraapsel van grassen, blad of ander zacht materiaal. Het rommelige zegt overigens niets over hun verzorging. Ze houden het nest goed schoon en de uitwerpselen van de jongen worden zorgvuldig verwijderd. Wilt u de roodborstjes helpen door een nestkastje op te hangen. Kies dan de variant met een grote, half open voorkant.

De jongen zelf worden wat kleurloos geboren. De bruine, gevlekte kleur zorgt ervoor dat ze niet te veel opvallen en de agressie van andere roodborsten niet uitlokken. Gemiddeld bestaat het gezinnetje uit vier tot zes zonen/dochters en de jongen komen na twee weken broeden uit het ei. De rode borst krijgen de vogels in het najaar en ook in deze periode (voor de winter) gaan ze op zoek naar een eigen territorium.

Dat territorium ligt voor de roodborstjes niet persé in Nederland. Een deel van de roodborstjes kiest ervoor om te overwinteren in warmere streken (Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Noord-Afrika) waar over het algemeen in deze tijd meer eten te vinden is. De roodborstjes uit de Scandinavische landen trekken ook naar het zuiden en komen daardoor juist bij ons terecht. En juist deze vogels belanden vaak in onze tuinen omdat de inheemse roodborstjes de territoria in bossen en groenvoorzieningen al geclaimd hebben. Verzwakt door de lange reis wordt wat hulp in de vorm van voedselvoorziening erg gewaardeerd. U maakt de roodborstjes dan ook heel erg blij met (gedroogde) meelwormen, insecten en een goede zadenmix. Wij hebben dan ook een speciale roodborstjesmix samengesteld.

Los van alle feiten is het roodborstje voor velen ook een symbool van hoop. In het Verenigd Koninkrijk wordt de roodborst zelfs (officieus) als nationale vogel gezien.

De wetenschappelijke naam van roodborstje is Erithacus rubecula.