Vogelaar Ad Hamers wil in 2021 300 soorten spotten. De teller staat op 212. Lees mee over zijn zoektocht.

Onderaan de pagina staan de foto’s die Ad tijdens zijn tochten maakt. Als u op de foto klikt komt de naam van de vogel in beeld.

Vogelaar Ad Hamers hoopt in 2021

300 verschillende vogelsoorten te spotten.

31-03-2021 naar Huis ter Heide geweest in de hoop wat trekvogels te zien. Maar het is ideaal weer voor deze trekvogels om door te vliegen met de zuiden-wind in de rug. Wel zaten er Fitissen, Tjiftjaf’s en Zwartkoppen te zingen – de zomer komt eraan.

Na de eerste 3 maanden van het jaar staat mijn jaartotaal dus op 212 soorten, waarvan 4 soorten die ik nog nooit eerder had gezien. Van deze 212 soorten zijn er 5 soorten die nog geaccepteerd moeten worden door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA), voordat je ze als echte soort mag tellen. Dat is de reden dat ik probeer om meer dan 300 soorten te zien, omdat er soms soorten afgewezen worden of van de Nederlandse lijst afgevoerd worden. Dit laatste is gebeurd met de Grote Canadese Gans aan het begin van dit jaar – het is nu een exoot die bejaagt mag worden.

De meeste zomervogels komen nog. Er zijn de afgelopen week totaal 44 soorten gezien, die ik nog niet heb voor dit jaar. Dit zijn veelal waarnemingen van soorten die over enkele weken algemeen zijn in de buurt, zoals de 4 soorten Zwaluwen, Koekoek, sternen, etc. Ik hoop dan ook mijn totaal de komende maand flink uit te kunnen breiden. Daarna begint het echte werk: Zeldzame soorten zoeken, die soms maar enkele uren gespot kunnen worden of alleen te zien zijn op 1 van de Waddeneilanden of alleen te horen zijn in de hele vroege of late uurtjes of na een noordwesterstorm.

30-03-2021 ben ik naar het Nijkerkernauw geweest, in de buurt van Nijkerk. Hier zat een Kleine Topper vrouw al een hele tijd. Ik had er al een gezien dit jaar, maar een foto was nog niet gelukt. Deze zat lekker dichtbij en liet zich goed bekijken en fotograferen. Ook heb ik een video opname kunnen maken. Klik hier om de video-opname te bekijken. Na de middag was ik bij Eemnes en zag daar wat Brandganzen – zie video. Voor iemand die zich verveelt – probeer ze maar te tellen. Ik heb geen idee hoeveel er zaten – maar heel veel.

29-03-2021 Op naar het Porseleinhoen. Dit is een rallensoort en dus voornamelijk ’s-nachts en in de vroege ochtend voor zonsopgang te horen is. Ik was om 06:00h ter plaatse (gelukkig was de zomertijd al begonnen) en het Porseleinhoen riep al – nummer 212. Hoor de geluidsopname. Ik ben daarna nog ongeveer 3,5 uur ter plaatse geweest in de hoop een glimp op te vangen van de vogel, maar helaas geen glimp en dus ook geen foto. Wel zat er verder op nog een zomerkleed Roodhalsfuut en een Blauwborst.

28-03-2021 was vroeg op om in de Biesbosch een telling te doen voor het Broedvogel Monitoring Project (BMP), waarbij in een bepaald gebied alle vogels geteld worden die er kunnen broeden. Het was de eerste telling dit jaar en veel broedvogels zijn nog onderweg. Wel Rietgorzen, Blauwborsten, Cetti’s Zangers en Bruine Kiekendieven gezien. Ook kwam er een Visarend over – nummer 211 dit jaar. Verder de Roerdomp en de Waterral gehoord. ’s-Avonds werd een Porseleinhoen gemeld bij de Kraaijenbergse plassen bij Linden.

08-03-2021 Mijn top 300 heeft vertraging opgelopen – deels omdat dit een verwachte rustige periode is (wachten op de trekvogels en zomervogels) en deels omdat ik 10 dagen (uit voorzorg) in quarantaine zit i.v.m. Covid-19. Eind van de week mag ik weer op pad. De teller staat nu op 206 met mijn laatste soorten de Roerdomp op 7 Maart en de Kleine Topper op 8 Maart.

28-02-2021 Op zondag, eind van de middag, kwam de melding dat er een Steenarend was gezien in de buurt van Zevenaar. Wat doe je dan – die kant uit zoals minstens 155 vogelaars gedaan hebben of toch rustig je biefstukje opeten dat mijn vrouw net klaar wilde maken. Ik heb het laatste gedaan. Omdat het eind van de middag was ging de vogel waarschijnlijk een slaapplaats zoeken en met zoveel vogelaars in de buurt wordt die meestal ook wel gevonden. Roofvogels trekken namelijk niet ’s-nachts. Dus de volgende morgen vroeg (rond 05:00h) op pad om te posten in de buurt van de slaapplaats net als die vele andere vogelaars die een soortgelijke keuze hadden gemaakt.

Helaas waren er enkele vogelaars ’s morgens vroeg onder de boom gaan staan, zodat de vogel bij slecht zicht toch besloot te vertrekken. Gelukkig konden ze hem volgen, zo’n 4 kilometer verder was zijn volgende stop. Alle vogelaars in colonne daar naartoe. Hier konden veel vogelaars (ik was 1 van de minstens 198) de vogel bekijken – nog steeds met matig zicht omdat het heiig was. Rond 08:30h was de vogel weer gevlogen en is die dag nog maar door een enkeling vliegend gezien. Mijn totaal voor dit jaar komt daarmee op 204.

 Klik hier voor filmpje van de Steenarend.

27-02-2021 gisteren ben ik een dagje naar de Sallandse Heuvelrug geweest. Dit is de enige plaats in Nederland waar je de Korhoenders nog kunt zien (als je er vroeg genoeg bij bent – rond 08:00h in de morgen). Ik was rond kwart over 7 ter plaatse en trof daar 1 van de lokale vogelaars die bijna elke dag naar de Korhoenders komt kijken. Rond kwart voor 9, toen hij begon te denken dat ze deze dag zich niet zouden laten zien kwamen er 2 mannetjes aangevlogen op zo’n 600 m afstand. Dus een goede verrekijker is wel nodig of een telescoop zoals ik bij me had. Het is me gelukt foto’s te maken en een filmpje (klik hier voor het filmpje van de korhoenders).

Rond 09:00h waren ze weer weg en worden dan meestal ook niet meer gezien gedurende de dag. Ik hoorde toen een Raaf en zag er 2 in een boom zitten. Ook hier heb ik een filmpje (klik hier voor het filmpje van de raaf) van gemaakt. De lokale vogelaar vertelde me dat er aan de andere kant van de snelweg Kraanvogels zaten. Daar ben ik toen heen gegaan en heb er 1 kort zien vliegen. Ook was er een Klapekster ter plaatse.

Daarna ben ik weer terug gegaan naar de Sallandse Heuvelrug want iemand had er een Kruisbek gezien – voor mij een moeilijke soort omdat je die vaak op geluid vindt. Na een tijdje door het bos geslenterd te hebben met verrekijker, camera en telescoop zag ik iets bewegen boven in een hoge den. Scoop erop en jawel vrouwtje Kruisbek – telefoon op mijn scoop gezet en ik kreeg het mannetje in beeld en dat resulteerde in filmpje 3 (klik hier voor het filmpje van de kruisbek). Het was dus een succesvolle dag met 3 nieuwe jaarsoorten, wat het totaal brengt op 203.

25-02-2021 Voor februari was mijn doel om de eerste 200 soorten te halen. Dat is gelukt op 25 februari. Ik heb die dag een rondje Zeeland gedaan om mijn daglijstje wat aan te vullen. Ik ben begonnen bij Battenoord waar de Flamingo’s nog steeds aanwezig zijn. Vervolgens naar de buitenhaven bij Stellendam waar een groep Kluten zich verzameld had en een Lepelaar aan het foerageren was. Daarna langs de Brouwersdam waar een groepje Parelduikers druk aan het duiken was. Ook liepen er o.a. Drieteenstrandlopers en Paarse strandlopers. Er waren veel zwarte Zee-eenden en ook nog enkele Grote Zee-eenden. Op de dam van Neeltje Jans is het me gelukt de Regenwulp te vinden, die lekker stond te slapen en voor mijn foto ongeveer 1.5 seconden zijn kop uit de veren haalde (zie matige foto onderaan de pagina). Dan kun je namelijk aan zijn lichte kruinstreep herkennen dat het een Regenwulp is. Via het Veerse Meer (voor de Geoorde Fuut) naar Middelburg waar de Kwakken weer aanwezig zijn (zie foto onderaan de pagina).

23-02-2021 Dinsdag 23 februari een uitstapje naar de Strabrechtse Heide bij Lierop. Veel boswerkzaamheden (= bomen kappen met grote luidruchtige machines), zoals in de meeste natuurgebieden waar ik de laatste weken ben geweest. De Boomleeuweriken waren druk aan het zingen als 1 van de weinige soorten die ik gezien heb. Op het eind had ik nog een paartje Sijzen en een Vuurgoudhaan – maar die laatste is zeer lastig te fotograferen.

22-2-2021 Maandag 22 februari vroeg uit de veren op de fiets in een poging een bosuil te zien, maar die zaten waarschijnlijk op het nest – lekker dicht bij elkaar. Daarna naar de Baardwijkse Overlaat alwaar ik 8 Goudvinken zag, 2 Grote Barmsijzen, 2 gewone Sijs. Op de terugweg door de Loonse en Drunense duinen zat er een Klapekster langs het fietspad (zie foto onderaan de pagina).

21-02-2021 Deze zondag ben ik naar de Biesbosch gegaan in de hoop wat nieuwe soorten te spotten, maar helaas. De Roerdomp liet zich niet zien, noch horen. Ik had nog wel een Zeearend die voorbij kwam vliegen – zie foto. Het wordt lente – de vogeltjes beginnen volop te zingen zoals de Cetti’s Zanger die je op steeds meer plaatsen in de Biesbosch en daarbuiten kunt horen, zoals bijv. De Brand.

20-02-21 op deze dag zijn veel vogelaars naar Zuid Limburg getrokken, zo ook ik. Je kunt dan het rondje links om of rechts om doen. Sommige vogels zie je nl alleen ’s morgens. Ik begon met een Oeverloper en de Witoogeend. Daarna naar de Oehoe, die zich verstopt had achter een boompje gecombineerd met een heiige lucht en slecht licht. Daarom duurde het toch een lange tijd totdat ik hem vond. De vogelaars die na mij kwamen maakte dankbaar gebruik van mijn vondst. Vervolgens een Limburgse vlaai opgepikt en verder naar de Vaalser bossen. Hier had ik nog een Middelste Bonte Specht. De Kortsnavelboomkruiper is helaas niet gelukt. De Kraanvogel trek was in volle gang. Ik heb 3 groepen gezien van 60, 200 en 150 stuks. Luid trompetterend kwamen ze over. Mijn jaartotaal na deze dag is 199 en dat blijft ie waarschijnlijk wel even.

17-02-2021 ben ik weer naar de Biesbosch geweest. Vanwege het betere weer heb ik de fiets meegenomen en rustig rond gefietst. Stoppen en turen gaat dan allemaal wat makkelijker en nu is het wel gelukt om een Smelleken (man) te spotten. Daarmee komt de teller op 196.

15-02-2021 Vandaag naar de Biesbosch geweest om te kijken of ik vandaag de Grote Zaagbek, Smelleken en Zeearend kon vinden. Tijdens mijn zoektocht landde deze Watersnip vlak bij mijn auto (zie foto onderaan de pagina). Hij bleef een tijdje rustig zitten. Het duurde een tijdje voor ik de Grote Zaagbekken had gevonden – 5 mannetjes en 1 vrouwtje … Alle weilandjes en rond plasjes gezocht, maar Smelleken en Zeearend heb ik niet gevonden. Nog wel een Juveniele Zwarte Zee-eend, een Nonnetje, Grote Bonte Specht, 2 Kemphanen, enkele Witgatten, mijn eerste Grutto’s in Brabant en een Waterpieper. Er waren natuurlijk wel heel veel ganzen, krakeenden, Wintertalingen, Pijlstaarten en Wilde Eenden.

13-02-2021 We hebben een winters weekje bijna achter de rug. Op 13 Februari heb ik even de Kokardezaagbek gedaan, waarmee mijn jaar totaal nu op 195 is gekomen. Gisteren heb ik een trip gemaakt naar Katwijk, Noordwijk en Winkel (plaats in Noord-Holland). In Katwijk 2 uurtjes gewandeld door de duinen op zoek naar de Rouwkwikstaart en gevonden – net voor deze verdreven zou worden door de vele schaatsers die op zijn zandplaatje waar hij zijn eten aan het zoeken was, de schaatsen aan wilden doen. In Noordwijk op een kou en guur veld zat een Dwerggors, die zich gelukkig vrij snel liet zien. In Winkel is het gelukt om de Taigaboomkruiper te spotten met zijn mooie witte buik en lange achter teennagel, om aan te geven op welke details je soms moet letten om een soort te onderscheiden van een andere soort. Ter vergelijking een foto van een ‘gewone’ boomkruiper. Met de foto’s langs elkaar is het makkelijk, maar in het ‘veld’ als die vogeltjes druk tegen de boom op kruipen en van boom naar boom vliegen, met verschillende lichtval is het een heel stukje moeilijker.

Net voor de sneeuw op 6 februari ben ik nog even naar Zuid-Holland geweest om een Buidelmees te spotten, wat gelukt is. Daarna was zondag lekker thuis blijven en sneeuw ruimen. De daarop volgende dagen ben ik gaan wandelen in de omgeving – Leemkuilen op 8 februari waar ik o.a. de Goudvink, Watersnip, Veldleeuwerik en Ringmus tegen kwam. Op 9 februari naar De Brand. Hier vloog een Houtsnip voor me op, waren Goudhaantjes aan het foerageren en liet een Middelste Bonte Specht zich even goed bekijken. Op 10 februari naar het Noorderbos in Tilburg-Noord. Ook hier waren er Goudvinken en Winterkoninkjes. Ook is vandaaruit de nestkast van de Slechtvalk op de TV toren te spotten en 1 van de vogels was toevallig thuis en liet zich mooi zien. Op 11 februari naar Huis ter Heide waar de Kleine en Grote Bonte Spechten al druk bezig waren om aan te geven waar hun territorium is, door driftig te kloppen – de Kleine doet dat veel sneller dan de Grote. Ook hier waren er goudhaantjes, vaak heel druk en moeilijk te fotograferen, maar eentje is enigszins gelukt – zie foto onderaan de pagina. Ook was er een groepje staartmeesjes en een leuke groep sijsjes die de dennenappeltjes aan het afspeuren waren.

01-02-2021 Mijn ‘big-year’ gaat verder. Soms heb je een dip, zoals met de Strandleeuwerikken en soms lukt het wel. Zaterdag 30 Januari wilde ik graag de Grote Pieper zien. Dit was al een keer eerder mislukt bij Spaarndam. Nu vroeg naar de Amsterdamse Waterleiding duinen – een prachtig gebied waar je lekker rond kunt struinen ook buiten de paden. Na ruim 10 kilometer en 3.5 uur gestruind te hebben geen Grote Pieper, wel Krooneenden, Kleine Bramsijs en een nieuwe soort voor dit jaar de Glanskop. Daarna toch maar weer naar Spaarndam omdat daar ook nog steeds de Grote Pieper werd gemeld. In de koude Noordoosten wind langs het weiland gestaan en gezocht en jawel, opeens liep er 1 in beeld. Snel een bewijsplaatje geschoten en daarna nog wat betere plaatjes. Daarna toch maar de warme kachel thuis opgezocht.

Dan heb je zaterdag avond de moeilijke keuze – welke soorten probeer je morgen ? De Waterspreeuw in Assen die al 2 keer mislukt was of bijv. Limburg voor de Taigaboomkruiper. De keuze viel toch op Assen omdat ik ondertussen gevonden had dat er een 2e locatie was waar die kon zitten. Om 06:00h in de auto naar het koude Noorden. Maar het zonnetje scheen de hele dag en het werd uiteindelijk een prachtige dag. De Waterspreeuw had ik snel gevonden, daarna enkele uren gezocht naar een Kraanvogel rond het Dwingelerveld, en gevonden. Een korte stop in Amersfoort voor de Zwartkopmeeuw om daarna weer enkele uren te zoeken naar de Ruigpootbuizerd bij Scherpenzeel – ik wilde echt een bewijsplaatje. En ook dat is gelukt.

27-1-2021 Ik ben nog steeds druk bezig met mijn jaarlijst, want in het begin van het jaar kun je alle standvogels en wintergasten in Nederland vinden – zo rond de 200-220 soorten. Mijn teller staat ondertussen op 181. Mijn subdoelstelling voor Januari was 180 soorten, dus dat heb ik al gehaald.

Als je mijn lijst zo ziet en ook die van andere vogelaars lijkt het zo makkelijk. Mij lukt het ook vaak nog om een (soms matige) foto te maken. Niets is echter minder waar. Je gaat soms meerdere keren voor niets op pad of naar een bepaalde plaats. Bijvoorbeeld de Zwarte Ibis die ik afgelopen zaterdag (zie foto 23-01-2021 onderaan tekst) heb gezien, was de 4e poging al dit jaar voor die soort – 1 x maal eerder op de plek waar ik deze gezien heb en 2 x maal in een andere plaats in Nederland. Deze week ben ik een dag naar de Slufter op Texel geweest voor de Strandleeuwerikken – helaas die waren even ergens anders. Dus daar zal een nieuwe poging gedaan moeten worden – maar daar heb ik nog 11 maanden voor 😉.

Ik zou de vraag kunnen krijgen en hoe zit het met Corona ? Thuis blijven is toch de norm ? De norm is – zo min mogelijk contact met andere mensen. Ik ga alleen op pad, ben vaak alleen in een gebied of houd meer dan voldoende afstand door langs wandelpaden te gaan staan als er passanten zijn. Hekjes in de natuur raak ik niet met mijn handen aan – met mijn voeten of de mouw van mijn jas. Bij een tankstation draag ik altijd handschoentjes. Ik zie helaas de meeste mensen deze simpele basis dingen niet doen, terwijl (metalen) oppervlakken die door mensen aangeraakt worden een potentiële bron van besmetting zijn.

17-1-2021 Vandaag ben ik naar Huis ter Heide geweest en kwam in een stukje bos waar gelukkig weinig andere mensen waren. Ik heb daar eens geprobeerd wat er gebeurt als je gewoon een tijd ‘stil’ blijft staan. Er zijn namelijk 2 manieren om zoveel mogelijk vogels te zien: Ze ‘opjagen’ door jezelf te verplaatsen of door stil te staan / zitten en kijken welke vogels er langs komen. Bij opjagen moet je in ogenschouw nemen dat vogels al verstoord kunnen worden als je nog ongeveer 50 meter verwijderd bent. Stil staan moet meer zijn dan 15 minuten, want zo lang duurt het ongeveer voor een verstoorde vogel weer terugkomt en weer gebint met foerageren (eten zoeken). Welke vogels zag ik tijdens mijn stilstand van ongeveer anderhalf uur:

 • 2 merels
 • Ongeveer 40 Koperwieken die druk waren met blaadjes om te keren om insecten en andere bodemdiertjes te vangen en op te peuzelen
 • Een stuk of 10 goudhaantjes die vliegensvlug over de takjes bewegen of druk fladderend proberen kleine insectjes (met name luizen) te vangen
 • Een gezellig groepje staartmezen die samen door de boompjes trekken – staartmeesjes zie je vaak in groepjes (in de winter)
 • Enkele kuifmeesjes met hun kuif mooi rechtop
 • Natuurlijk de koolmeesjes en pimpelmeesjes die roepend hun aanwezigheid bekend maken
 • Er kwam ook kortstondig een zwarte Mees zich roepend melden – een nieuwe soort voor mij dit jaar
 • Iets verder weg riep een Grote Bonte Specht en alarmeerde een Zwarte Specht
 • Een Gaai bewoog zich zonder geluid door de bomen.
 • De gebruikelijke Houtduiven die druk roepend en baltsend bezig waren, want die gaan over enkele weken al weer beginnen met broeden
 • Een Roodborstje kwam stilletjes kijken wat ik aan het doen was
 • Enkele Boomklevers maakte zich luid roepend en druk bewegend bekend
 • Heel anders deden de 2 Boomkruipers dit die rustig de boomstammetjes afzochten om vervolgens onderaan het volgende stammetje weer verder te gaan

Op mijn weg terug naar de auto had ik nog een overvliegende en roepende Zwarte Specht. Een vrouwtje Kleine Bonte Specht ging recht boven mij een boompje afzoeken – zie foto.

9-1-2021 Om een ‘tussenstand’ door te geven van mijn ‘Big year’: Mijn totaal staat na 9 dagen al op 142 soorten. De bijgevoegde foto is van mijn 140ste, een Pestvogel en is een van mijn mooiste foto’s ooit.

7-1-2021 Ik ben druk bezig om een begin te maken met de 300 soorten voor dit jaar. De eerste 132 zijn binnen. Maar hoe meer je er ziet hoe moeilijker het wordt om een nieuwe te vinden. Op 1 Januari had ik er meteen al 35 op één dag. Vandaag de 7e blijft het aantal nieuwe soorten op 4 steken.

Op waarnemingen.nl geven vele vogelaars door waar en welke vogels zij gespot hebben.
Ook de waarnemingen van Ad kunt u hier terugvinden.

Als u op de foto klikt komt de naam van de vogel in beeld en kunt u de afbeelding vergroten.