Tips en weetjes om meer vogels naar je tuin te lokken.

Vogels lokken, hoe dan ?

Laten we voorop stellen dat je geen grote tuin of balkon hoeft te hebben om vogels te lokken. De afmeting is feitelijk niet van belang. Wat dan wel? Er moet voedsel te vinden zijn, voldoende beschutting/bescherming en liefst ook nog een plekje om te nestelen.

Voldoende voeding

De aanwezigheid van voedsel is de eerste vereiste om vogels te lokken. Om voldoende voeding binnen te krijgen zijn vogels de hele dag door op zoek naar voedsel. Zaden, noten, vruchten en insecten zijn grofweg het voedsel waar ze naar zoeken. De verschillende soorten vogels hebben zo hun eigen voorkeur en daar kun je met de keuze van je beplanting rekening mee houden. Maar als je geen of weinig bomen, struiken en planten hebt staan, dan komen ze zeker ook af op de voersilo’s of vetbollen die je ophangt. Als je de vogels wilt behouden in je tuin of balkon, dan zul je er wel voor moeten zorgen dat je ook blijft voeren. Om te overleven moeten de vogels de hele dag door blijven eten, dus als er bij jou niets meer te halen is, zijn ze helaas genoodzaakt verder te gaan.

Beschutting en bescherming

Naast het feit dat planten en struiken een bron van voedsel kunnen zijn, als je tenminste de vruchten en zaden laat hangen en de boel niet meteen opruimt als de bloemen zijn uitgebloeid, zullen de vogels zich ook meer op hun gemak voelen als er planten en struiken zijn waarin of waaronder ze zich kunnen verstoppen als er gevaar dreigt. Een klimplant tegen de gevel kan hier al voor zorgen, dus ook hier geldt dat het niet persé om de afmeting gaat.

Nestelen

Vogels zullen er de voorkeur aan geven om hun nest daar te bouwen waar voldoende voedsel te vinden is. Logisch, toch? Maar uiteraard wordt er ook gekeken naar de veiligheid van de omgeving. En als u logisch nadenkt, kunt u het zelf ook wel bedenken. Zou u dicht bij een deur of raam gaan wonen als het ook op een wat rustiger plekje kan. Of laag bij de grond als daar de kat of hond steeds langs loopt. Een beetje verstopt tussen de planten of in een boom, zodat je snel het bladerdek in kunt vluchten heeft dan toch de voorkeur. En afhankelijk van het soort vogel hebben ze ook nog een voorkeur voor het soort nestkastje. De invliegopening is bijvoorbeeld heel bepalend voor de soort die het nestje aantrekkelijk vindt. (Voor meer informatie over nestkasten, klik hier.)

Om u toch nog wat meer op weg te helpen, volgen hieronder enkele praktische tips. Wij wensen u alvast heel veel vogel-plezier.

  • In een natuurlijk grasveld leven insecten waar onder andere roodborstjes en merels dol op zijn.
  • Varieer in bomen, struiken of planten. Kies voor de soorten die vruchten of bessen dragen of planten die bloemen maken en/of zaden vormen.
  • Ruim uitgebloeide bloemen pas in het voorjaar op. De pluizen worden als nestmateriaal gebruikt en de zaden heerlijk opgegeten. Bovendien vormen ook afgestorven planten een schuilplaatsen voor de vogels.
  • Laat gerust wat ‘rommel’ liggen. Afgevallen blad of een stapeltje takken trekken altijd insecten aan en de insecten lokken dan weer de vogels. En dan natuurlijk geen gif of bestrijdings- of schoonmaakmiddelen gebruiken om de boel weer lekker ‘fris’ te krijgen.
  • U maakt het paradijs compleet als de vogels ook kunnen drinken. Heeft of wilt u geen vijver dan is een schaal ook al een goede optie. Hier kunnen de vogels drinken en zich heerlijk in baden. Juist als het vriest, is het belangrijk dat u ze helpt met vers (vloeibaar) drinkwater.

Verder is nog belangrijk dat u niet te veel ineens voert. Zeker als u het voer op een voertafel of op de grond strooit zal het wat vochtig worden door de dauw in de ochtend, wat miezer of gewoon een regenbui. Hierdoor kan het voer beschimmelen. Bij het gebruik van een goede voersilo of een voertafel met dakje heeft u hier geen (of veel minder) last van. Bewaar voer ook altijd in een afgesloten verpakking of tonnetje, bij voorkeur op een droge en koele plek.