Waarom het zinvol is om egels bij te voeren.

Egels (bij) voeren. Is dat wel nodig?

Zij houden toch een winterslaap?

Inderdaad, de egel houdt een winterslaap. Maar dat betekent niet dat ze ook echt de hele winter niets anders doen dan slapen. Sowieso hebben ze niet allemaal (mannen, vrouwen en jongen) evenveel gelegenheid om te slapen.

De mannetjes doen het wat dat betreft het makkelijkst. Zij proberen ervoor te zorgen dat ze voor de winter (november) een voldoende dikke vetlaag hebben en komen daarmee de winter redelijk goed door. De vrouwtjes zullen echter voor zichzelf én voor de jongen voor voldoende voedsel moeten zorgen. En beiden – moeder en kinderen – kunnen pas daadwerkelijk rust nemen als ook zij een voldoende dikke vetlaag hebben opgebouwd. Zodra de moeder ‘vet’ genoeg is gaat ook zij in winterslaap, maar de jongen hebben vaak moeite om voldoende reserves te hebben opgebouwd.

En juist daarom is het (bij)voeren van egels een nobel gebaar. Zeker de egels die zich in uw tuin hebben genesteld -of naar uw tuin toe komen in de hoop daar voedsel te vinden – zijn erbij gebaat als zij niet al hun energie hoeven te verbruiken in hun zoektocht naar voedsel. Het ultieme doel was tenslotte om een vetlaag op te bouwen – of te behouden – en niet om alle energie te moeten verbruiken aan de zoektocht zelf. De kans op overleven wordt dan ook aanzienlijk groter indien zowel de volwassen als jonge egels voldoende voedsel in hun directe omgeving kunnen vinden.

Want ook tijdens de periode die ‘winterslaap’ wordt genoemd, slapen de egels niet continu. Hoewel zij weldegelijk in rust gaan en behoorlijk interen op hun eigen vet-voorraad, kunnen zij tussentijds ontwaken (dit wordt meestal beïnvloed door de nachttemperatuur) en dan moeten zij zich voeden. Iets waarvoor ze op pad moeten, want egels leggen geen voedselvoorraad aan. Op die momenten is het dan ook belangrijk dat zij in hun nabije omgeving voer en water kunnen vinden.

Maar ook in het voorjaar (maart/april) als de egels weer meer tot leven komen, is het belangrijk dat zij voldoende voedsel vinden. Ze hebben hun vetlaag immers volledig opgebruikt in de winterperiode (ze verliezen tot wel 40% van hun lichaamsgewicht) en zijn daardoor behoorlijk vermagerd. Om de overlevingskans van de egel te vergroten, is het belangrijk dat hij/zij weer snel aansterkt. En dat kan uiteraard alleen met voldoende voedsel.

Wat eten egels?

In de natuur eet de egel rupsen, larven, wormen, pissebedden, slakken, oorwurmen, mieren, spinnen en soms zelf een muis, kikker of pad. Een egel kan dus best een goede tuinhulp voor u zijn. Door te zorgen dat de egel voldoende te eten, kunt u deze tuinhulp tevreden houden met het egelvoer van VOERdeNATUUR. Hierin zitten geen eiwitbrokjes verwerkt, waardoor bijvoorbeeld katten niet snel naar de voerplek gelokt worden en de egels zich aan het lekkers tegoed kunnen doen. Klik hier om direct naar het egelvoer te gaan.

Egels kunnen geen lactose verdragen. Geef egels dus nooit koe-melk. Water wordt daarentegen wel gewaardeerd.

Egelhuis

Het hebben van een goede schuilplaats biedt eveneens extra kans op overleven. Ook daarmee kunt u de egels helpen door het plaatsen van een egelhuisje. Maar ook plantenresten en ‘rommel’ in de tuin bieden goede schuilplekken. Egels houden van een dak boven hun hoofd en maken dus graag een nest onder een struik, stapeltje hout of iets dergelijks. Ruim dus vooral niet alles netjes op. U doet de egels – maar ook vogels en insecten – een groot plezier met een bladerdek, dorre takjes en plantenresten. Klik hier voor egelhuis

Kenmerken van de egel

  • De uiterlijke kenmerken zullen voor iedereen wel bekend zijn. Een spitse en donkere snuit, donkere kraaloogjes en kleine oortjes. En natuurlijk de welbekende stekels.
  • Een egel leeft voornamelijk ’s nachts. Hij kan niet zo goed zien (bijziend) maar hoort daarentegen uitstekend.
  • Op hun rug en flanken hebben zij wel 6000 tot 9000 bontgekleurde stekels. Egels worden kaal geboren, maar binnen een paar uur komen de stekels al door de huid heen. De stekels van de volwassen egel zijn 2 tot 3 centimeter lang. De onderkant (kopje, hals, buik en staart) heeft lange, stugge haren. En ze hebben een kort staartje.
  • Een volwassen egel weegt 800 – 1200 gram.
  • Een egel is een zoogdier en plant zich op een zelfde manier voort als bijvoorbeeld een hond. Als het vrouwtje het mannetje goed genoeg vindt om mee te paren, dan legt zij haar stekels plat op haar rug.
  • De jongen drinken de eerste weken melk bij de moeder. Daarna gaan ze met mama op zoek naar eten en vanaf circa 6 weken moeten zij voor zichzelf zorgen. De jongen blijven in het nest wonen, moeder gaat voor de winter een nieuwe nest maken.
  • Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van 36 °C naar 1-5 °C. De hartslag zakt van 190 naar 20 slagen per minuut en ze ademen nog maar eens per 2-3 minuten. Ook de spijsvertering gaat naar een zeer laag niveau.
  • De winterslaap duurt over het algemeen van oktober-november tot maart-april, maar zij slapen niet aan een stuk door. Onder andere als de nacht-temperatuur bepaalde periodes wat hoger wordt, worden de egels tussentijds wakker.
  • De egel is het enige zoogdier dat zich helemaal kan oprollen.
  • Egels kunnen tot zo’n 8 jaar oud worden.

Klik hier voor egelvoer : VOERdeNATUUR

Klik hier voor egelvoer : Egel smulmix