Als u een winterkoninkje in de tuin heeft, zult u dat wellicht eerder horen dan zien. Het kleine vogeltje, zo’n 10 cm met zijn staartje meegerekend, heeft bescheiden rood/bruine kleuren, maar kan oneerbieding gezegd een enorm kabaal maken. En doordat het winterkoninkje een stand-vogel is, kunt u hem zomer en winter in de tuin aantreffen.

90 decibel
Zingen doet het winterkoninkje bij voorkeur vanuit een wat hoger positie. Hierdoor is zijn gezang goed hoorbaar en daarmee schermt hij zijn territorium af of probeert hij juist de aandacht van de vrouwtjes te trekken. Of, in het geval van onraad, waarschuwt hij andere vogels voor dreigend gevaar. Hierdoor lijkt het winterkoninkje wellicht sociaal, maar dat is niet echt het geval. Hij schermt zijn territorium goed af. Een ander kenmerk is het kwieke staartje dat meestal parmantig ophoog gehouden wordt.

Bouwvakker
Een trouwe echtgenoot is het winterkoninkje niet persé, maar een echte huisvader kan hij wel genoemd worden. Een winterkoninkje bouwt meerdere nesten per jaar. Indien een vrouwtje tevreden is met het resultaat en zich er wil settelen, mag zij zelf de inrichting verzorgen en het nestje afmaken zachte materialen als veertjes.
Maar zoals gezegd bouwt het winterkoninkje meerdere nesten en voor al die nestjes probeert hij een dame te verleiden haar intrek te nemen. Zo kan een winterkoning per seizoen meerdere koninginnen hebben. Wat hem siert is het feit dat hij in alle gevallen voor zijn nageslacht zorgt. Hij zal bij alle nesten voedsel gaan brengen om de jongen te voeden.

De nestjes zijn ronde bouwsels gemaakt van bladeren, takjes, mos of gedroogd gras met een opening aan de zijkant, het liefst op een wat verborgen plek in bijvoorbeeld een heg of klimplant. Voor alle bouwwerken hebben de vogels veel nestmateriaal nodig. Zorg ervoor dat u uw tuin niet te goed opruimt of dat u bewust wat nestmateriaal neerlegt. Dit maakt de kans groter dat de vogels in uw tuin blijven.

Strenge winters
Het winterkoninkje blijft het hele jaar door in hetzelfde gebied. En hoewel het bij ons over het algemeen niet extreem koud wordt, kost het het kleine vogeltje toch erg veel energie om zich goed warm te houden. Om deze reden geeft het winterkoninkje bij erge kou zijn territiorium-gedrag op en voegt zich in de nacht bij andere winterkoninkjes om elkaar warm te houden. In meerdere lagen en naast of op elkaar brengen ze de nacht gezamenlijk door in een nestkastje. Fijn dus als u een nestkastje heeft hangen!

Alle magen vullen
De winterkoning heeft voorkeur voor insecten en kleine zaden. En voor alle jongen die hij te onderhouden heeft, zal hij ook op zoek moeten naar voldoende voedsel. Het spitse snaveltje zorgt ervoor dat hij de insecten, denk aan spinnetjes, ook uit spleten en kieren kan halen. Hierdoor worden de winterkoninkjes ook wel gezien als natuurlijke ongediertebestrijders. Nog een reden om ze in uw tuin te willen behouden.

Onze kleine vogels mengeling is bij uitstek geschikt voor deze tuinvriend. En zoals gezegd zijn ze dol op insecten.