vink

Is het nuttig vogels te blijven voeren ?

Wat voer je in de zomer, herfst, winter en lente…

Regelmatig wordt de vraag gesteld of het nuttig of wenselijk is om vogels in de lente of zomer nog te voeren. Het antwoord is JA. En waarom dat is, leggen we hieronder graag aan je uit.

Vogels mag je het hele jaar bijvoeren

U kunt vogels niet overvoeren of hun zelfredzaamheid afnemen, dus ben daar niet huiverig voor.
Het voedselaanbod is nu eenmaal schaarser geworden door de verstedelijking en de intensieve landbouw. Een mooie ontwikkeling is daarentegen wel dat steeds meer boeren ervoor kiezen een strookje van hun land in te zaaien met bloemenmengsel zodat bijen en insecten weer meer kans krijgen. En ook veel gemeentes hebben hun beleid aangepast en gaan meer groen in de bebouwde gebieden brengen of maaien de bermen minder vaak. Maar los daarvan, is het aanbod voor de vogels over het algemeen nog beperkt. En als u graag wat vogeltjes in uw eigen, directe omgeving ziet (en u heeft geen uitgebreide, weelderige plantenverzameling in uw tuin), is voeren vrijwel de enige optie om vogels te lokken.
Wat voer je in lente, zomer, herfst en winter?
De voedselbehoefte van de vogels verandert gedurende de seizoenen wel wat. Soms is er meer behoefte aan bijvoorbeeld eiwitten en kalk, maar zaden zijn altijd een goede basis.

Lente

Na een winterperiode hebben de vogels hun reserves wel zo’n beetje opgebruikt om zich warm te houden en dan breekt er juist een heel intensieve tijd aan. Nesten maken, eieren uitbroeden en jongen grootbrengen. En dat niet één keer, maar meestal twee of drie rondes.
In deze periode is extra opname van kalk (voor de eierschil) en eiwit belangrijk. De vogels halen het eiwit voornamelijk uit het eten van insecten. Op een prachtige lentedag zijn deze in een goed begroeide tuin nog wel te vinden, maar in een regenperiode komen de insecten niet tevoorschijn en wordt het al veel lastiger. Het voeren van een zadenmix met (gedroogde) insecten en meelwormen is dan een hele mooie combinatie.
Vogels pikken aan steentjes en dergelijk voor hun kalkbehoefte. U kunt een bakje vogelgrit voor ze wegzetten. Of fijngestampte eierschillen. Geef in geen geval melk aan de vogels.
Grote zaden en/of hele pinda’s zijn voor jonge vogels lastig te verteren. Hier ligt ook de oorsprong dat men vaak denkt dat vogels in het voorjaar/zomer niet meer bijgevoerd mogen worden. Maar vrees niet. De ouder-vogels voeden hun jonge met insecten en kiezen zelf dan vaak voor de grotere zaden en pinda’s. De pinda stukjes zijn echter ook voor de jonge vogels geen probleem, al zal dit pas bij voedselschaarste gegeven worden en krijgen de jongen eerst en vooral insecten.

Zomer

Ook in de zomer blijft de behoefte aan eiwitrijk voedsel groot. Aanvankelijk omdat de tweede of derde broedronde dan nog doorloopt, maar later in het jaar ook om de rui weer goed te doorstaan. Aan het einde van de zomer verandert het verenkleed ter voorbereiding op koudere tijden of om de trektocht naar het zuiden aan te kunnen gaan.
Wat in de zomer zeker ook belangrijk is, is water. Een schaal met water waaruit gedronken kan worden en waarin de vogels zich kunnen baden, wordt zeker op prijs gesteld. En is bovendien erg vermakelijk om naar te kijken.
Voert u in de zomer nog vetbollen, hang deze dan niet in de volle zon. Ze worden te zacht door de hoge temperatuur.

Herfst

In de herfst bieden de planten en heesters volop zaden en bessen waaraan vogels zich tegoed doen. Wel wordt in deze periode al een beetje bepaald waar er veel aanbod van voer is en wat daardoor een goede omgeving is om de winterperiode door te komen. Door ervoor te zorgen dat u in de herfst voldoende voedsel aanbiedt is de kans groot dat uw tuin wordt gekozen als geschikte locatie om ook de winter door te brengen. Dat biedt extra kansen op bewoning van uw vogelhuisje en als het straks koud is, kunt u heerlijk van binnenuit weer naar de vogels kijken.
Een hele goed periode dus om de vogels bij te voeren. Naarmate het kouder wordt, wordt de behoefte aan energierijk (vet) voer weer groter. De tijd voor vetbollen, pinda’s en zonnepitten breekt dan weer aan.

Winter

In de winter de vogels voeren is inmiddels door veel mensen omarmd. Dat gefladder in de tuin is ook zo heerlijk om naar te kijken. Vogels hebben nu vooral behoefte aan energierijk voedsel. De zaden en pinda’s bevatten veel olie en de vetbollen zijn niet aan te slepen. Zorg dat u vetbollen van goede kwaliteit koopt waarin geen vulmiddelen als zand gebruikt wordt.
En vergeet ook nu het water niet; om te drinken en te badderen. Hou als ezelsbruggetje aan dat als in de natuur er geen ‘open’ water is (door strenge vorst), je ook geen water aanbiedt waarin gebadderd kan worden. Beter is het dan om (als er geen sneeuw ligt) wat ijsschaafsels aan te bieden.